Близо 120 розопроизводители ще получат средствата си за реколта 2022 до средата на месеца

Близо 120 розопроизводители, които са сключили договори и са предали розов цвят в дестилерия „Средногорска роза“, ще получат средствата за реколтата си до средата на месец август. Навременното финансиране е осигурено от пилотната програма на Българската банка за развитие, която подкрепя българските производители.

Въпреки тежката криза в розопроизводството през 2021 и допълнителното влошаване на икономическата ситуация в цяла Европа и света през 2022, българските производители на рози ще получат стабилност за следващата година. Кредитната линия на Банката за развитие е насочена към преработвателите на розовия цвят и позволи цените за килограм през 2022 да се възстановят до приемлив размер, така че да не се налага отново производителите да бъдат спасявани с дарителски акции.

„Тази година не беше по-лека за дестилериите от предходната, дори напротив. Пазарът на световно ниво е свит, но ние намерихме механизъм, с който да гарантираме, че хората на полето ще получат навременно и достойно заплащане за труда си.“ Това коментира Владимир Стоянов, изпълнителен директор на Rozara Group, част от която е „Средногорска роза“.

Кредитният продукт на банката е с преференциални условия за българските розопреработватели и е разработена с подкрепата на сдружение „Българка розова долина“. Общият обем на финансирането е 20 млн. лв., като всеки преработвател може да получи до 1 млн. лв. за срок до 3 години, като за залог банката признава розово масло, сертифицирано от Националния институт за изследване и сертификация. Лабораторията към института вече близо век е гарант за високото качество на българското розово масло, което я прави надежден партньор, както за банката, така и за преработвателите, които залагат своята продукция.

„Създадохме сдружение „Българка розова долина“ именно с цел да осигурим стабилност на този малък, но символен за България бранш. Розата прославя страната ни в целия свят вече повече от 300 години и ние не можем да си позволим всяка икономическа криза да застрашава бъдещето му,“ сподели още Стоянов и добави, че екипът му продължава да работи с другите браншови организации и с държавата за изработване на стратегия за розата, която да подсигури целенасочена държавна политика, която разпознава сектора като приоритетен за България.

Определяне на стратегически статут на сектора ще позволи реализиране на политики и инициативи, които ще го развият и ще осигурят устойчивост на стародавната българска традиция в розопроизводството и преработката. От своя страна, силен и устойчив сектор ще допринесе за допълнителна гордост в националното самосъзнание, ще повиши позитивната представа за България пред света, ще подпомогне привличане на интерес към допълнителни външни инвестиции и местно предприемачество и ще стимулира развитието на тематичен туризъм, обвързан с вековния символ на страната ни – маслодайната роза.